Klar for å gjøre 2019 til ditt beste spareår?

La starten på et nytt år inspirere deg til å bruke mindre og spare mer. Her er vår hemmelige oppskrift 😎 Hint: sparer du sammen med andre - sparer du mer!
nyttaar-ny-sparing

Det skal kanskje mindre til enn du tror for å gjøre dine sparedrømmer om til virkelighet i 2019. I Spiff tror vi dessuten på at sparing kan være både en sosial og morsom del av hverdagen. Kickstart året med våre ferske sparetips, skreddersydd for å gjøre 2019 til ditt beste spareår i noensinne.

 

1. Slå deg sammen med en venn

 

Finnes det noen i livet ditt som også har drømmer og mål for pengene sine? Garantert. Slå dere sammen om å holde motivasjonen på topp gjennom 2019. Avtal å møtes for å diskutere penger og sparing med jevne mellomrom, slik at dere kan lære av hverandres erfaringer, uvaner, oppturer og nedturer. Finn inspirasjon sammen, del råd til hverdags, eller avtal å sende hverandre en statusrapport i slutten av hver måned. Den sosiale forpliktelsen er bevist å fungere på sparefremgang! Et annet godt tips er å bruke Spiff til å invitere med din venn i din spareplan, eller bruke vår nye Feed-funksjon, slik at dere kan følge med og heie på hverandre underveis. Da kan en bli motivert av å se at den ene f.eks bytter ut en kaffelatte med en femtilapp til sparing!

 

2. Tryll tyggispakker om til sparepenger

 

Tygger du tyggis, snuser, kjøper smoothies eller unner deg en flaske blå bris om dagen? Vi og. Men, i 2019 har mange av oss i Spiff som mål å gjøre disse vanene om til sparepenger! Hver gang du dropper en craving til fordel for sparing – overfør beløpet til en av dine Spiff-spareplaner. Gjør det hele om til en morsom greie ved å velge ut et par av våre spareleker fra 2018!

 

3. Skaff deg nye forbilder på sosiale medier!

 

De fleste av oss stikker innom Instagram minst et par (hundre) ganger i løpet av dagen. Tenker du over hvem du følger og hvordan dette påvirker deg? Gjør litt research og finn et par nye forbilder som er enten miljøvennlige, pengesmarte eller minimalistiske. Små drypp til hverdags med inspirasjon og smarte ideer kan gjøre underverker for både forbruket ditt og ikke minst miljøet. Våre favoritter her er Lise bak pengesnakk, Forbrukerfrue, Andrea redder verden litt, Spis opp maten og Radical Broccoli. Og Spiff da, obviously😎💰💪

 

4. Tenk Bærekraft over Kjøpekraft

 

Det kommer alltid til å finnes en herlig parallell mellom det å spare penger, og det å spare miljøet. Enten vi vil det eller ei, så står verden ved et veiskille. Et høyt forbruk og en sterk kjøpekraft har i mange år blitt linket til sterk lykkefølelse og oppnåelse av drømmer. Men, så viser det seg altså da at det å eie ting ikke gjør en lykkeligere, og at det faktisk finnes mange små grep en kan gjøre i hverdagen som sparer jordkloden; like mye som lommeboken. Sammen med Andrea Redder Verden Litt har vi satt sammen en liste med slike grep her!

 

5. Pengefri ukedag

 

Flere av våre ivrige følgere tipser oss om at de har innført minst en dag i uka med pengeforbud.Det er ikke lov å bruke penger denne dagen. Det krever selvfølgelig en del planlegging, og kanskje vil ikke akkurat denne dagen være lørdag for de fleste av oss. Men, klarer du pengefri mandag og onsdag? Vi har troen! Gjør det hele enda mer forpliktende ved å la lommebok, kort og kontanter ligge hjemme.

 

6. Ukeshandling av mat

Et annet tips mange anbefaler oss igjen og igjen, er ukeshandling av mat. Utallige undersøkelser viser at den kategorien de aller fleste kan klare å spare inn penger – er på mat. Planlegg matuka, lag mat hjemme og velg vegetarisk til fordel for kjøtt. Har du satt deg som mål å leve litt sunnere i 2019, kan ukes-handling virkelig legge til rette for en pangstart på 2019 sine nyttårsforsetter.

 

7. Nedbetal dyr gjeld først, eller spar til en buffer

 

Det kan selvfølgelig være utfordrende å tenke på sparing, om du sitter med kredittgjeld. Start nedbetaling av ditt mest ugunstige lån først, og jobb deg nedover lista. Her er Hallgeir sine beste tips for deg som er i tvil når det gjelder rekkefølgen. Kanskje tør du til og med gjøre målet ditt offentlig i din Feed i Spiff for enda mer motivasjon fra venner og familie?

 

8. Start pengepraten

 

Tør du være den som sparrer med venner, kolleger og familie om penger? Vi utfordrer deg! Faktum er at de fleste av oss kunne lært så utrolig mye av hverandre, hvis vi ikke hadde synes det var så utrolig flaut å snakke om penger. Dette er så synd! Tenk på noe du har lyst til å lære mer om, og still et par spørsmål du normalt ikke hadde vært komfortabel med å si høyt. Et skritt på veien til bedre holdinger og spareverktøy er definitivt å fjerne tabuer knyttet til det å prate om penger! Hallgeir forklarer mer om tabu og pengesnakk her.

 

9. Sett opp konkrete mål og budsjett

 

Sett opp minst ett sosialt og et personlig mål. Enten du vil bli kvitt kredittkortgjeld, kjøpe ny laptop eller fylle opp bufferkontoen din. Sosialt kan det kanskje spares til noe en trenger i kollektivet, en reise med venner eller bryllup? Eller bryllupsgaver i året som kommer? Mulighetene er mange. Men, gjør målene dine konkrete, med både beløp og tid du har lyst til å nå målet. Da er plutselig sparingen inkludert som en del av hverdagen og ligger som motivator i tankene dine! Neste steg er å sette opp et budsjett og en plan for å nå målet ditt. Start med å logge inn i nettbanken. Hvor brukte du mest penger i fjor? Hvor kan du kutte? Kan du klare å leve for mindre penger, dersom du bestemmer deg for å leve litt mer miljøvennlig? Et budsjett trenger ikke være vanskelig, og er faktisk ganske motiverende å leve etter. Lag en enkel oversikt i Excel, eller last ned en av utallige maler på nett.

 

10. Alkoholfri januar og mindre alkohol ut året

 

En veldig enkel måte å spare penger på, er å droppe alkoholen. En drink eller øl her og der, kan spare deg tusenlapper hver måned. Gjør det til vane å sette over pengene du sparer på å droppe alkohol til sparing, å se hvor dette tar deg ut januar. Kanskje blir du motivert til å gjøre det samme annenhver uke frem til i sommer? Kroppen din kommer iallefall ikke til å klage!

 

 

Har du noen flere tips du har lyst til å dele med oss? Kontakt oss gjerne på Instagram og Facebook. Vi leter stadig etter kreative samarbeidspartnere og generelle sparetips!

Publisert av Ada 07.01.2019