Turen føles nesten helt gratis. Man har liksom glemt at man har spart.

Hvem Astri og Lisa sparer sammen
Sparer til Blåtur

I fire år har jentene fra Asker dratt på blåtur sammen med en gjeng fra videregående. Et konsept hvor en gruppe mennesker drar på en arrangert tur de ikke vet hvor tar dem avsted. To i reisefølget bestemmer alt. Reisemål, middager og utflukter. Og ikke minst, de styrer økonomien.

 

Regelen for turen er enkel. Prislappen på reisen skal ikke overstige 5000 kroner. Pengene skal dekke både reise, opphold, noen måltider og gjerne en aktivitet. Selv om den av og til kommer utenom det hellige blåtur-beløpet.

Vi sender pengene avgårde til reiselederen, slik at pengene er ute av synet og vi ikke blir fristet til å bruke de. Da blir man tvunget litt til å spare. Litt som å betale ekstra skatt. Det er skikkelig smart.

— Jeg digger disse turene. Vi sparer i nesten et år for å dra på uspesifisert tur og aner ikke hvor vi skal før vi står klare med passet i hånden på Gardermoen. Vi er mange med barn og harde prioriteringer, så noe av det smarteste vi har gjort er å dele opp innbetalingene gjennom året. Vi har til og med lagt den ene betalingen til da feriepengene ankommer. Når vi sitter på flyet, føles det nesten som om den gratis. Man har liksom glemt at man har spart, smiler Lisa.

 

Ulik sparemåte
Selv om alle jentene har ulike sparemåte, kommer alle seg på tur. Felleskapet motiverer og får alle til å ville spare mot turen som har blitt en “merkedag”.

 

— Med 5000 kroner som skal spares på ett år, får man det liksom gjort. Det hjelper selvsagt at turen har blitt hellig, nesten som en merkedag. Også hjelper det helt sjukt masse å spare sammen med andre. Felleskapet motiverer sikkelig. Man vil jo ikke gå glipp av den moroa som skjer på tur, sier Lisa.

 

— Jeg må ha pengene ute av synet jeg, hvis ikke bruker jeg de. Så Blåtur-konseptet passer meg ypperlig. Jeg litt mer av den typen som tenker at jeg heller vil leve bra i dag enn å stryke med med en svær sparekonto i morgen. Jeg drar på konserter og går ut å spiser på digge restauranter, men prøver selvsagt å holde meg unna Luksusfellen. Så min strategi er å skatte litt mer for å spare, mens Lisa virkelig har stålkontroll på pengene. Hun digger å overføre penger til sin private sparekonto, mens jeg har angst for nettbanken, forteller Astri.

 

Mitt beste råd: Book billetter så tidlig som mulig. Billettene blir ikke billigere. Det er bare å kjøre på.

Blåtur på oppskrift
I fire strake år har ungdomsgjengen til Lisa og Astri spart til en ferie de ikke aner hvor går. Så langt har de vært i Berlin, Amsterdam og København. Neste destinasjon står for tur, men det kan ikke arrangør Astri avsløre enda.

 

— Lisa er hjernen bak vår blåtur-tradisjon, men nå har flere fått prøve seg i førersete. Det er sånn at reiselederen allerede på turen sender stafettpinnen videre og utnevner neste arrangør før man hopper på flytoget hjem. Bare noen dager etter at vi har landet hjemme, kommer innkallelse til neste års tur og informasjon om når første innbetaling står for tur.

Camilla sparer til barna

Sparing inn med morsmelka

Mikal sparer til egne prosjekter

Jeg sparer egentlig kun når jeg har råd